Jota & Joti

Vanaf vrijdagavond 15 oktober 22.00 uur tot en met zondagmiddag 17 oktober 15.00 uur doet de scouting groep Taizé weer meer aan de jaarlijkse JOTA-JOTI, Jamboree on the Air en Jamboree On The Internet.

Aan dit grootste digitale scoutingevenement ter wereld doen wereldwijd ruim 2 miljoen scouts uit meer dan 160 landen mee. In Nederland meer dan 20,000 en bij de Taize-groep circa 40.

Het digitale evenement houdt in dat contacten worden gelegd met andere scoutinggroepn in de wereld door middel van zendapparatuur en diverse mogelijkheden van het internet. De zendapparatuur wordt beschikbaar gesteld door zendamateurs.
Onder de call PA3AFG/J (Papa  Alpha Three  Alpha Forxtrot Golf stroke Jamboree), zullen de Taizé-scouts in de ether te horen zijn op de radio-amateurbanden van Korte-Golf, 2mtr en 70cm.

Op de 2 meter amateurband zullen de meeste verbindingen gemaakt worden met een aantal van de de ruim 150 deelnemende Nederlandse scoutinggroepen.
Op Korte-Golf banden gaan, bij goede condities, de verbindingen verder, van Europa tot ver daar buiten, Azië, Afrika en Amerika.
Met de Morse-sleutel worden ook nog diverse verbindingen gemaakt. Een App zal de piepjes voor iedereen decoderen zodat ieder mee kan lezen!
Om de verbindingen mogelijk te maken zullen rondom het clubhuis dit weekend diverse masten met antennes worden opgesteld.


Het internet gedeelte van dit evenement, de JOTI, houd in dat een aantal pc’s aangesloten zijn met Scoutlink (het scouting chatnetwerk). De scouts kunnen hierop chatten met hun mede-scouts uit Nederland en andere werelddelen..

De Scouts en Explorers (11-14, 15-18 jaar) zijn het hele weekend aanwezig. Zij mogen de verbindingen maken en zijn er nog diverse activiteiten voor hen zoals een soldeerproject.
De Bevers en Welpen (5-7, 8-10 jaar) hebben van 13.00 tot 15.30 uur een postenspel op het gebied van communicatie.


Veel van het weekend is te volgen op taizgroep.nl met o.a. webcams en gemaakte verbindingen.

De deur van het clubhuis staat het gehele weekend open voor belangstellenden in radio-amateurisme en scouting.
Bewoners van de nieuwe wijk “Schiedamse Meesters’ , welke voor het clubhuis van de groep is gebouwd, hebben een aparte uitnodiging gekregen om eens nader kennis te maken met de groep aan de rand van wijk.
De kinderen uit de wijk zijn speciaal uitgenodigd om zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 15.30 uur aan de activiteiten van de Bevers en Welpen mee te doen.

Het clubhuis van de Taizé-groep  Schiedam-Kethel is te vinden achter de nieuwe wijk Schiedamse Meesters aan het einde van de Gustaaf Meijersstraat.