Jota & Joti

Op vrijdagavond 20 oktober vanaf 19.00 uur tot en met zaterdagmiddag 21 oktober 22.00 uur doet de scouting groep Taizé weer meer aan de jaarlijkse JOTA-JOTI, Jamboree on the Air en Jamboree On The Internet.

Wereldwijd doen meer dan 2 miljoen Scouts mee uit 172 landen mee. JOTA-JOTI draait niet alleen om
contact leggen, maar ook om plezier, samenwerking, kennismaking met andere scouts en techniek. Alleen al in Nederland doen ruim 200 groepen met 18000 Scouts mee. Onze groep doet voor de 44e keer mee aan dit wereldwijde evenement!

Toen vorige eeuw radio amateursime populair werd onder Scouts, ontstond het idee om een Jamboree op afstand te houden met behulp van radiotechniek: de Jamboree on the Air werd geboren en vond zo voor het eerst plaats in 1957. Pas in 1997 kwam door de opkomst van internet de JOTI, de Jamboree on the Internet, er bij.

Als de JOTA vrijdagavond echt van start gaat zijn er rond het clubhuis al een aantal antennes geplaatst in masten, maar draadantennes gespannen tussen bomen of vlaggenmasten op het terrein is ook mogelijk.

Zendamateurs stellen hun materiaal en kennis beschikbaar en maken zo het weekend voor ons mogelijk. De zendamateurs helpen met het verbinding maken op de korte golf- en 2-meterband. De Scouts mogen zelf tijdens zo’n verbinding “CQ roepen” oproepen en hun verhaal doen. De communicatie gaat in het Nederlands maar op de korte golf banden het Engels en daar wordt ook gebruikt gemaakt van Morse en diverse digitale telex modes.

Voor de Scouts en Explorers van onze groep duurt het weekend van vrijdagavond 19.00 uur. tot zaterdagavond ca 22.00 uur. Zij maken zelf hun spel dit weekend. Er zijn opdrachten bij de zenders maar ook zoek-, denk- en doe opdrachten en is er ook een soldeerproject.

De Bevers en Welpen hebben opkomst op zaterdag van 11.00 uur tot 14.00 uur. Er zal voor hun een postenspel zijn op het gebied van communicatie. Het Nederlandse thema dit jaar voor de JOTA-JOTI is Connecting Dots.

Uiteraard kunt u als u geïnteresseerd bent in radiocommunicatie en techniek het gehele weekend van vrijdagavond of zaterdagavond bij ons binnen in het clubhuis komen kijken. In onze keuken kunt u wat
eten en drinken halen.
Zaterdagavond is iedereen ,(oud)leden, ouders, welkom om als afsluiting van het weekend mee te doen aan een Kahoot! Quiz. Aanvang 20.30u tot 22.00u. Vergeet uw telefoon dan niet mee te
nemen!

Het clubhuis van de Taizé-groep  Schiedam-Kethel is te vinden achter de nieuwe wijk Schiedamse Meesters aan het einde van de Gustaaf Meijersstraat.