Je eigen NAVO alfabet

Het NAVO alfabet is een alfabet dat wereldwijd bekend is het wordt een spelalfabet genoemd. De functie van een spelalfabet is om belangrijke delen van gesproken boodschappen foutloos te kunnen spellen en verstaan, ook bij slechtere radio– of telefoonverbindingen, en ook als gesprekspartners niet dezelfde tongval of hetzelfde dialect hebben. Het NAVO-alfabet maakt het zelfs mogelijk om gesproken boodschappen uit te wisselen tussen mensen die niet dezelfde uitspraak hebben, bijvoorbeeld omdat ze elkaars taal slecht of niet spreken.

We kunnen natuurlijk ook ons eigen alfabet maken van bijvoorbeeld willekeurige woorden zoals bijvoorbeeld namen, automerken, landen, steden, plant enzovoorts.
Het is dan ook de bedoeling dat jullie je eigen alfabet gaan bedenken en opschrijven. Je kan deze daarna met elkaar testen of het alfabet werkt. Heb je de smaak goed te pakken? Probeer deze dan eens via de 2 meter zender, de korte golf of de chat met andere te delen door een woord of zin over te brengen met jou eigen alfabet.

Tip: Er is een grote plaat met het alfabet in het clubhuis.